Dieta rozdzielna – jak stosować i na czym polega?

stosowanie diety rozdzielnej

7 maja 2014 • Kuchnia i Kulinaria, Zdrowie i uroda • wejść: 3586

Dieta rozdzielna jest coraz bardziej popularna i doceniana przez osoby mające problem z nadwagą. Ideą diety stworzonej przed dr. Haya jest niełączenie białek i węglowodanów. Być może i Ty zastanawiasz się jak to działa?

Podczas stosowania tej diety nie można spożywać białek z węglowodanami ze względu na znaczną różnicę w trawieniu produktów.

Dieta niełączenia – trzy grupy produktów

Entuzjaści tej metody chwalą się spektakularnymi osiągnięciami w odchudzaniu za sprawą prawidłowego łączenia pokarmów. Aby więc uzyskać pożądany efekt, w postaci prawidłowej wagi, należy ściśle stosować się do zasad niełączenia białek i węglowodanów. Do tych pierwszych zaliczamy: drób, mięso, ryby, wędliny, jaja, sery, niektóre owoce.

Do tej drugiej grupy wliczamy natomiast: ziemniaki, kasze, makarony, płatki owsiane, niektóre owoce (banany, figi). Istnieje jeszcze trzecia grupa – produkty neutralne, do których należą: śmietana, kefir, warzywa (oprócz ziemniaków), herbaty ziołowe, orzechy czy ziarna.

Trzy posiłki dziennie po 500 kalorii

Aby osiągnąć efekty w odchudzaniu należy zrozumieć mechanizm działania ciała człowieka. Specjaliści podkreślają – dzienny limit spożywanych posiłków powinien wynosić 1500 kalorii. Nasz dzień, pod względem spożywania pokarmów, powinien zawierać śniadanie, obiad, kolację i dwie przekąski – w sumie pięć posiłków w ciągu dnia w odstępie czterech godzin. W tym czasie bardzo ważne jest również picie dużej ilości wody źródlanej lub herbatki sporządzonej na bazie ziół.

Jogurt i owoce

Czego nie wolno jeść podczas diety dr Haya?

W każdej diecie, także rozdzielnej, zabronione jest jedzenie produktów wysoko przetworzonych z grupy fast foodów, takich jak: hamburgery, pizza, frytki itp. Takie produkty, poza teoretycznie dobrym smakiem, nie wnoszą do naszego organizmu nic oprócz zbędnych kalorii. Druga grupa produktów zabronionych to słodycze. Zawarta w nich ogromna ilość cukru prowadzi do gromadzenia się toksyn w organizmie. Na liście produktów niedozwolonych znajduje się też czerwone mięso, alkohol oraz białe pieczywo.

Zalety diety rozdzielnej

Niewątpliwym plusem stosowania tej diety jest detoksykacja. Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że toksyny obecne w organizmie człowieka mogą prowadzić do wielu schorzeń, w tym nawet do skrajnej depresji. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje szeregu składników odżywczych, a dostarczanie ich w postaci warzyw i owoców jest najlepszym sposobem. Równowaga w ciele człowieka zostaje również przywrócona dzięki regularnie jedzonym posiłkom.

Spożywanie kilku dań dziennie jest zalecane przez dietetyków. Niewielkie porcje mają unormować system trawienny organizmu. Niestety tryb życia, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, powoduje, że niełatwo jest zastosować się do powyższych zaleceń, pomimo oczywistych korzyści wynikających ze stosowania diety rozdzielnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *