Jak dbać o zdrowie jedząc… czekoladę?

dbanie_o_zdrowie_czekolada

9 maja 2014 • Zdrowie i uroda • wejść: 3442

Och!”, „ach”, „mmm…” – takie doznania towarzyszą najczęściej postaciom z reklam, które mają za zadanie podkreślić niezwykłe walory smakowe i cudowne doznania towarzyszące jedzeniu czekolady. Jednak ten przysmak to nie tylko walory smakowe, ale i bogactwo substancji aktywnych wpływających korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Obniża ryzyko powstawania zawałów

Przy długotrwałym spożywaniu czekolada obniża ryzyko powstawania zawałów i udarów mózgu nawet o 40%. Wystarczy spożyć jedną lub dwie tabliczki tygodniowo, aby uniknąć wyżej wymienionych schorzeń. Występujące w czekoladzie aminy biogenne działają tonizująco podczas migren i stanów depresyjnych, flawonoidy zaś znacznie zmniejszają ryzyko powstania choroby i udaru mózgu. Innymi substancjami aktywnymi znajdującymi się w czekoladzie są witaminy, takie jak pirydoksamina, tiamina, ryboflawina, kobalamina, biotyna oraz kwas foliowy i minerały takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez.

Korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu

Temu ostatniemu należy poświęcić chwilę, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Uaktywnia działanie enzymów, jest budulcem dla kości i ma istotny wpływ na przemianę węglowodanów. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie należałoby zjeść ok. 250 g czekolady gorzkiej.

Bomba energetyczna, która działa pobudzająco

Czekolada to bomba energetyczna, która działa pobudzająco – w szczególności za sprawą dużej ilości węglowodanów. Aby więc uzyskać najlepszy efekt należy wybierać te z wysoką zawartością kakao. W sklepach można spotkać czekolady nawet z 99% zawartością miazgi kakaowej. Działa neutralnie na stężenie glukozy we krwi, ponieważ jej indeks glikemiczny waha się w granicach od 31-52 IG. Niektóre czekolady zawierają 14 IG przez co daje mniejsze poczucie nasycenia w porównaniu do produktów o wysokim poziomie IG.

Obniża poziom cholesterolu

Czekolada to w dużej mierze tłuszcze, czyli triacyloglicerole, w skład których wchodzą: tłuszcze oleinowe, palmitynowe i stearynowe. Mamy tu więc dwie strony medalu. Tłuszcze oleinowe działają pozytywnie na nasz organizm, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko powstania chorób krążenia. Z drugiej strony kwas palmitynowy podwyższa poziom cholesterolu i wpływa niekorzystnie na jego poziom we krwi.

Eksplozja smaków

Czekolada posiada różne walory smakowe w zależności od jakości użytych do produkcji ziaren. Na smak i aromat wpływa szereg czynników, takich jak: wiek drzewa, jakość gleby, ukształtowanie terenu i pogoda. Na przykład kakaowiec rosnący w Wenezueli dostarcza ziarna o smaku lekko pikantnym i nieznacznie gorzkim, czekolada pochodząca z Ekwadoru odznacza się pikantnym smakiem i zmysłowym kwiatowym aromatem, z kolei wyprodukowana w okolicach Jawy odznacza się łagodnym serowym smakiem i kwaskowatym aromatem, afrykańska i brazylijska czekolada to eksplozja smaków ostrych, cierpkich i pikantnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *