Jak przygotować flądrę? 3 najlepsze przepisy

4 lipca 2014 • Kuchnia i Kulinaria • wejść: 12288

Flądra jest rybą morską. Wyróżnia się spłaszczonym, lekko asymetrycznym ciałem, mierzy przeciętnie około 35cm. Jest dosyć tania i smaczna, dlatego też cieszy się dużym powodzeniem turystów nadmorskich miejscowości oraz klientów rybnych sklepów. Przyrządzić ją można właściwie na różne sposoby, a mając na uwadze fakt, iż warto jeść ryby, bo dostarczają nam zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3, powinniśmy wprowadzić je do swojego tygodniowego jadłospisu, sięgając także i po flądrę.

Aby przygotować flądrę do jakiegokolwiek posiłku należy ją najpierw pozbawić czarnej, chropowatej skóry, jeżeli oczywiście zakupiliśmy taką, która ją posiada. Następnie rybę należy wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wtedy dopiero gotowa jest ona do przyrządzania. A oto najciekawsze przepisy, w których z powodzeniem można ją wykorzystać.

Flądra w migdałowych płatkach

Do przyrządzenia tego dania potrzebować będziemy kilka filetów flądry (w zależności od liczby osób, które będą je jadły), dwóch garści płatków migdałów, jednego jajka, mąki pszennej, bułki tartej, oleju do smażenia oraz soli i pieprzu.

Oczyszczone filety należy dokładnie natrzeć solą i pieprzem, a następnie odstawić je na około 15 minut. W tym czasie w osobnych miseczkach przygotować możemy roztrzepane widelcem jajko, mąkę, bułkę tartą oraz płatki migdałów. Filet maczamy najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku, od strony skóry pokrywamy go bułką tartą, z drugiej z kolei płatkami migdałów. Rozgrzewamy patelnię i smażymy rybę z obu stron do momentu aż panierka będzie zarumieniona.

Grillowana flądra

Jako, że lato sprzyja daniom z grilla, warto na ruszt wrzucić i flądrę. Oprócz samej ryby do wykonania tego dania potrzebować będziemy także tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu, przyprawy do ryb, cukinii, pomidorów oraz cytryny.

Na początek mieszamy ze sobą wszystkie przygotowane przyprawy w ilościach, jakie nam odpowiadają i dolewamy do nich olej tak, by powstała z nich swoista marynata. Flądrę marynujemy wówczas w lodówce około 3-4 godzin. Po upłynięciu tego czasu, rybę wyciągamy z lodówki, owijamy w folię aluminiową i grillujemy. Na około 10 minut przed samym końcem rozwijamy folię i dokładamy kawałki pomidora oraz cukinii, a wszystko to skrapiamy cytryną. Raz jeszcze zawijamy naszą rybę i grillujemy ją jeszcze chwilę, aby warzywa zmiękły.

Roladki z flądry

Do przyrządzenia roladek z flądry potrzebować będziemy około 1kg filetów rybnych, 250g młodego szpinaku, 300g pieczarek, gałązkę rozmarynu, 2 łyżki masła, soli i pieprzu.

Liście szpinaku należy opłukać i osuszyć, pieczarki z kolei oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy je na maśle, by na końcu smażenia dodać szpinak. Całość smażymy około pół minuty, przyprawiamy ją solą i pieprzem oraz mieszamy. Filety, które wybieramy do tego dania muszą być cienkie, żeby łatwo się zawijały. Doprawiamy je solą i pieprzem, nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz z pieczarek i szpinaku, zawijamy i spinamy wykałaczką. Następnie układamy rybę w naczyniu żaroodpornym, a pomiędzy roladkami wkładamy gałązki rozmarynu. Całość wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i zapiekamy 20 minut.

Temat: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *