Cukry są paliwem dla naszego organizmu, a proces wchłaniania cukrów naturalnych jest skomplikowany i długotrwały. Powstał zatem spożywczy cukier rafinowany, który wchłania się do naszego organizmu bardzo szybko i w dużych ilościach. Szkodliwy wpływ cukru na nasz organizm nie jest wielką tajemnicą, a jednak wszyscy nadal, z uporem używają go jako głównego środka słodzącego. Czy istnieje więc alternatywa dla cukru?
1. Jak zastąpić cukier miodem?
2. Czy stewia to dobra alternatywa dla cukru?
3. Ksylitol – dlaczego warto zastąpić nim cukier?
4. Jakie syropy zamiast cukru?
5. Lukrecja zamiast cukru
6. Słodzenie karobem?
1. Jak zastąpić cukier miodem?
Miód jest jednym z naturalnych słodzików. Jest to ciecz bardzo kaloryczna lecz niewiarygodnie bogata w witaminy K, C i B, enzymy regulujące procesy biochemiczne, glukozę, fruktozę i glutaminę. Nadaje się świetnie do słodzenia herbaty, jako dodatek do słodkich przekąsek, ciast czy do marynowania mięsa.
2. Czy stewia to dobra alternatywa dla cukru?
Liście tej rośliny wykorzystywane są do produkcji słodzika ponad 200 razy słodszego od cukru, który ma dwie duże zalety – nie posiada wartości kalorycznej i nie powoduje próchnicy. Zawiera mi.n magnez, chrom, potas, białko, tłuszcze, witaminy z grupy B i witaminę C.
3. Ksylitol – dlaczego warto zastąpić nim cukier?
Inaczej cukier brzozowy. Dużo mniej kaloryczny i posiadający nawet do 75% mniej węglowodanów w stosunku do cukru rafinowanego. Dodatkowo przetwarzany jest przez organizm powoli, co nie zaburza gospodarki hormonalnej – zwłaszcza wydzielania insuliny. Idealnie nadaje się do słodzenia herbaty czy do domowych wypieków.
4. Jakie syropy zamiast cukru?
Do słodzenia herbat, kaw czy słodkich potraw świetnie nadają się syropy:
- Klonowy – syrop uzyskiwany jest z pnia klonu, a jego gęstość uzyskiwana jest przez odparowanie wody. Jest bardzo bogaty w potas, fosfor, magnez, nicynę, biotynę i witaminę B. Wartość energetyczna jest dużo niższa od tej, która ma miód czy biały cukier
- Daktylowy – zawiera sporą ilość cukrów, białka, karoteny, tłuszczu, wapnia, i witamin z grupy B. Nadaje się do słodzenia napojów i wypieków
- Ryżowy -jest obfitym źródłem fruktozy ale zawiera także odrobinę błonnika i minerałów. Potrawom doda ciekawego orzechowo- karmelowego smaku, dlatego szczególnie polecany jest jako dodatek do deserów, pieczenia i kuchni chińskiej
5. Lukrecja zamiast cukru
Wyciąg z korzeni tej rośliny zastosowanie znajduje w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i ziołolecznictwie. Jest bogata min. w glicyryzynę, izoflawony, kumarynę i cukrowce. Ma właściwości moczopędne, przeczyszczające i przeciwzapalne, dlatego stosowana jest w walce z różnymi dolegliwościami. Lukrecję należy stosować ostrożnie, bo wchodzi w reakcje chemiczne z niektórymi lekami.
6. Słodzenie karobem?
Jest to proszek z chlebka świętojańskiego, polecany głównie alergikom. Karob jest naturalnym źródłem dużej ilości żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, węglowodanów, białka i witamin min. B1, B2, B3 i E. Wspomaga on dodatkowo leczenie stanów zapalnych i jamy ustnej. Dobrze sprawdza się też jako dodatek do ciast i deserów.
Sposobów na uniknięcie cukru białego i brązowego jest wiele. Warto więc wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością po specyfiki, które osłodzą nam życie, nie wyrządzając przy tym krzywdy naszemu organizmowi.
Ja bez cukru nie mogę żyć, ale czasem go zamieniam i słodzę właśnie miodem, problem jednak polega na tym, że zamienniki cukru są najczęściej albo trudno dostępne albo strasznie drogie. Poza tym jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem, więc cukru nie zamierzam wyrzucać, ale używać go oszczędnie.
Wybieram miód. Czasami kupujemy cukier z trzciny cukrowej.