Jak pokonać złe nawyki żywieniowe z Naturhouse?

6 czerwca 2014 • Zdrowie i uroda • wejść: 464

Kluczem do sukcesu w odchudzaniu jest nie tylko zmiana produktów, które jemy na zdrowsze oraz odpowiednia dawka ruchu, ale również pozbycie się złych nawyków żywieniowych, które pielęgnowaliśmy w sobie od najmłodszych lat. Zadanie to może nie należeć do najłatwiejszych, ale jeżeli zaczniemy stopniowo wprowadzać je w życie, z czasem przyzwyczaimy się do nowych, bardziej odpowiednich pod względem wpływu na dietę zachowań podczas spożywaniu posiłku, dzięki którym wspomożemy naszą walkę o gubienie zbędnych kilogramów.

Specjaliści Naturhouse, poradni dietetycznej w Polsce, podpowiadają, jakie nawyki żywieniowe, wykonywane często bezwiednie, mają zgubny wpływ na cały proces odchudzania lub są po prostu niezdrowe.

Po pierwsze skup się na jedzeniu

Wielu z nas podczas obiadu czy kolacji włącza swój ulubiony serial, ogląda film, czyta gazetę lub książkę, czy też surfuje w sieci. Nie skupiając się na jedzonym posiłku i rozpraszając swoją uwagę, zjadamy jednak więcej, nie zdając sobie nawet z tego sprawy. Nie zastanawiamy się nad tym, że jesteśmy już syci, a po prostu pochłaniamy kolejne kęsy posiłku, nierzadko się przez to przejadając.

Nie musisz wcale jeść wszystkiego

Z pewnością wielu z nas powtarzano od dziecka, że nieładnie zostawiać resztki posiłku na talerzu i że w dobrym tonie jest zjedzenie wszystkiego, co przygotował kucharz czy gospodarz. Jeżeli jednak czujemy się syci, nie wciskajmy w siebie na siłę reszty dania, bo nie działa to pozytywnie ani na naszą dietę ani na zdrowie.

Nakładając porcje samodzielnie w domu, weźmy mniej. Jeżeli po zjedzeniu posiłku wciąż będziemy głodni, dopiero wtedy postawmy na dokładkę. W restauracji z kolei nie jedzmy oczami i nie zamawiajmy od razu przystawki, dania głównego i deseru. Mierzmy siły na zamiary.

Spiesz się powoli

W tak szybko pędzącym świecie nie każdy z nas ma czas na spokojny posiłek, którym można się delektować, nie myśląc w tym czasie o goniących nas obowiązkach. Jedząc w zbyt szybkim tempie, pochłaniamy jednak więcej. Skupmy się zatem na spożywanym daniu, przeżuwajmy dokładnie każdy jego kęs, a między kolejnymi porcjami róbmy nieznacznie przerwy. Każdy z nas musi znaleźć w ciągu dnia czas na niespieszny posiłek, nie ma co do tego żadnych wątpliwości.

Mały talerz Twoim sprzymierzeńcem

Wybierając talerz, na którym zjesz wybrane danie, pamiętaj o tym, że stawiając na ten większy, zapewne i więcej na niego nałożysz. Dobrym pomysłem jest zatem postawienie na talerz o mniejszych rozmiarach. Dzięki temu wydawać Ci się będzie, że zapełnienie go tworzy jednocześnie dużą porcję, kiedy tak naprawdę zjesz mniej, dbając tym samym o linię.

Zapomnij o piciu podczas posiłku

Zdaje, że ta kwestia to wiedza tajemna, o której naprawdę niewiele osób zdaje sobie sprawę. Warto jednak wiedzieć, że napoje spożywane podczas jedzenia rozcieńczają soki żołądkowe, a te, mając zbyt małe stężenie, zaburzają procesy trawienne. Picie ponadto zmiękcza pokarm, przez co jesteśmy w stanie jeść go więcej. Receptą w tym przypadku jest albo wypicie napoju na około dwadzieścia minut przed posiłkiem, albo na dwie godziny po nim.

Temat: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *