Jak przyrządzić krewetki – ciekawy przepis na śródziemnomorski obiad

rodzaje krewetek

1 lipca 2015 • Kuchnia i Kulinaria • wejść: 4817

Podróże do ciepłych krajów nieodzownie łączą się z poznawaniem kuchni i smaków danego regionu. W krajach, które leżą w basenach ciepłych mórz i oceanów niezwykle popularna jest kuchnia oparta na owocach morza, które są niezwykle zdrowe i lekkostrawne. Kiedy już raz zasmakujemy owoców morza nie będziemy się mogli bez nich obyć po powrocie do domu. Na szczególna uwagę zasługują kochane przez nas krewetki, które przyrządzić możemy dosłownie na 100 sposobów!

Jak kupować krewetki?

W sklepach dostępne są krewetki świeże i mrożone, poddane i nie poddane obróbce termicznej. Te, których kolor jest różowy lub czerwonawy, to te, które zostały uprzednio obgotowane, natomiast te o kolorze szarym są surowe. Przy zakupie krewetek warto zwrócić także uwagę na ich rozmiar.

Na każdym opakowaniu podane są odpowiednie informacje w następujących formatach: 16/20, 13/15 6/8, 4/6. Oznacza to ilość krewetek, które znajdują się w jednej paczce na kilogram. Jeśli kupujemy krewetki obrane, ich ilość podawana jest w funtach czyli ile krewetek mieści się w jednym funcie – czyli w niecałej połowie kilograma. Pamiętajmy, że kupując krewetki mrożone ich waga całkowita obejmuje także lód, w którym się znajdują. Jeśli więc po powrocie z zakupów do domu nie chcemy się rozczarować – miejmy oczy szeroko otwarte.

Rodzaje krewetek

Wyróżnia się 6 rodzajów krewetek. Różnią się one miejscem występowania i wielkością. I tak najmniejszymi krewetkami są krewetki brązowe, kwiatowe i królewskie, których wielkość waha się od 5 do 19 cm, większe od nich są krewetki białe, które rosną do 22 cm, największymi krewetkami są natomiast krewetki tygrysie i pełnomorskie, których długość to nawet 39 cm. Skorupiaki te są bardzo zdrowe. Zawierają dużą ilość szybko przyswajalnego białka, witamin z grupy B i niską zawartość tłuszczu. Dodatkowo wspomagają produkcję czerwonych krwinek i regulują pracę układu nerwowego i metabolizmu.

Jak przyrządza się krewetki?

Krewetki przyrządzać można na różne sposoby. Możemy je podawać na zimno i na ciepło, jako danie główne lub jako ciekawy dodatek do innego dania bądź zupy. Krewetki można gotować w wodzie, dusić, blanszować, smażyć i grillować. Pasują do nich przyprawy takie jak bazylia, mięta, pieprz, czosnek i kolendra. Dobrze komponują się też z awokado, kalafior, mango, liczi, ananas, cytryna, limonka i mięso drobiowe.

danie z krewetek

Przepis na krewetki z czosnkiem i masłem

Krewetki smakują najlepiej podawane jako danie samo w sobie z sosem i przyprawami, które lekko podkreślają ich smak. Dlatego przepis na krewetki z czosnkiem i masłem zachwyci każdego amatora owoców morza.

Do przyrządzenia tego dania potrzebne nam będą:

  • 1,5 kg obranych krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • odrobinę soli

Po wyjęciu z opakowania krewetki myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy osuszone krewetki. Ząbki czosnku siekamy na bardo drobne kawałki i dodajemy do smażących się na maśle krewetek. Następnie całość smażymy i często mieszamy przez około 5 min. Gdy krewetki z czosnkiem już się usmażą dodajmy do nich posiekaną natkę pietruszki, polejmy całość 3 łyżkami cytryny i według własnego upodobania dodajmy soli. Na koniec wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie zabrać się do jedzenia.

Gotując i smażąc krewetki pamiętajmy, aby nie przetrzymywać ich zbyt długo na ogniu, bo inaczej stracą one ważne składniki odżywcze i smak. Dlatego jeśli gotujemy krewetki róbmy to maksymalnie przez 4 min, jeśli smażymy postarajmy się, aby nie przekroczyć 5 minut.

Temat: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *