Jak zrobić domowe pączki i inne przekąski na Tłusty Czwartek?

21 lutego 2017 • Dom i Ogród, Kuchnia i Kulinaria • wejść: 253

Tłusty Czwartek to dzień, w którym nie musisz się odchudzać. Wszelkie grzeszki zostają wybaczone i możemy pozwolić sobie na bezkarne objadanie się pączkami, faworkami, oponkami i innymi słodkimi pysznościami. Co możesz przygotować na ostatni dzień karnawału, dowiesz się z poniższego artykułu.

1. Pączki domowej roboty

Do wykonania pysznych pączków domowej roboty potrzebujesz 1k g mąki pszennej tortowej, 100 g świeżych drożdży, 2 szklanki mleka, 6 łyżek cukru, 2 jajka, 8 żółtek, 8 łyżek masła, 4 łyżki spirytusu, 2 szczypty soli, 2 łyżki cukru wanilinowego. Z tego możesz wykonać nawet do 50 pączków.

Zacznij od podgrzania mleka. Uważaj żeby go nie zagotować. Musi być ciele ale w żadnym wypadku, nie gorące. Wlej je do miski, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko wymieszaj i wstaw miskę do garnka z bardzo ciepłą wodą. Po około 20 minutach otrzymasz gotowy rozczyn.

Kolejnym etapem jest połączenie jajek i żółtek z 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę.
W dużej misce przesiej mąkę, dodając do niej sól i cukier wanilinowy. Dodaj wyrośnięte drożdże i całość wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj ubite jajka i wymieszaj.

Przygotuj ciasto na pączki które ubijaj ręką przez co najmniej 20 minut. Poznasz ze ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy będzie się odklejać od dłoni. Wtedy możesz dodać resztę składników czyli roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Ciasto ponownie zagnieć i przykryj ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Powinno ot zająć około 90 min.

Pączki z  lukrem i polane czekoladą

W tym czasie możesz przygotować blat kuchenny, posypując go mąką. Kiedy ciasto będzie gotowe, wygnieć je jeszcze przez 3 minuty, po czym rozwałkuj na placek o grubości ok 2 cm. Ostrą szklanką lub kuflem wytnij kółka. Powstałe krążki rozłóż blacie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.

W szerokim garnku, rozgrzej olej do którego włóż wyrośnięte pączki. Paczki wkładaj powoli i smaż je przez nie więcej niż 2 minuty. P zakończeniu smażenia nadziewamy paczki wybranym nadzieniem za pomocą szprycy cukierniczej lub rękawa. Na koniec posypujemy pączki cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

2. Faworki

Na drugim miejscu, wśród tradycyjnych przekąsek na Tłusty Czwartek, znajdują się faworki które wielu z nas przypominają babciną kuchnie i smaki dzieciństwa. Możemy te wspomnienia w bardzo łatwy sposób przywołać.

Do zrobienia tradycyjnych faworków potrzebujesz 6 żółtek, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka śmietany, łyżka masła, kieliszek spirytusu, 3 łyżki cukru pudru, 150g cukru pudru, 600 g smalcu.

Wszystkie składniki, za wyjątkiem śmietany i spirytusu, na ciasto zagnieć i uformuj z nich wulkan czyli górę z wgłębieniem. W to wgłębienie wlej śmietanę i spirytus i powoli mieszaj. Konsystencja ciasta proporcji powinna być lekko mokra. Rozwałkuj je na cienką warstwę ok. 2 milimetrów. Wytnij małe prostokąty i na środku zrób niewielkie nacięcie. Jeden koniec zawiń do środka i przeciągnij rzez nacięcie.

Uformowane faworki smaż w niedużym garnku, na głębokim tłuszczu. Po roztopieniu i rozgrzaniu smalcu, wrzuć faworki do garnka tak, żeby pływały obok siebie. Gdy już zarumienią się od dołu, obróć je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Po zarumienieniu wyciągaj je szpatułką z otworkami i odsącz na papierowym ręczniku kuchennym. Przełóż do naczynia i posyp cukrem pudrem.

3. Oponki

Jeśli planujesz Tłusty Czwartek obchodzić pełną parą, to nie może zabraknąć pysznych oponek. Do ich wykonania potrzebujesz 1,25 kg twarogu, 1,5 kostki masła śmietankowego, 1,5 kg mąki pszennej, 2 łyżeczki sody, 2 cukry waniliowe, 1 szkl cukru, 5 całych jaj, 7 żółtek, smalec do smażenia oponek, kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę, cukier puder do posypania.

Wszystkie składniki, za wyjątkiem smalcu, należy zagnieć na gładkie ciasto. Na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki o dużej średnicy, wycinaj oponki. Następnie za pomocą kieliszka, wycinaj środek oponki.W szerokim garnku lub na głębokiej patelni, rozgrzej smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj po kilka oponek i smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu i rozłóż na ręczniczku papierowym, aż do wystygnięcia. Na koniec obsyp cukrem pudrem.

4. Ptysie

Na koniec możemy przygotować ulubione zwłaszcza przez dzieci ptysie lub eklerki. Do ich przygotowania potrzeba niewiele składników. Wystarczy 200 g masła, 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, 6 jajek.

Masło włóż do dużego garnka. Wlej wodę i dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, następnie dodaj mąkę. Energicznymi ruchami wymieszaj mieszam i zmniejsz ogień. Gdy wszystkie grudy znikną a ciasto zbije się w jednolitą masę, zdejmuj z ognia i odstaw do ostudzenia. Wtedy dodaj kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Kremowe ptysie domowej rboty

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C, na obustronne grzanie. Otrzymane ciasto nałóż łyżką na papier do pieczenia ułożony w formie, zachowując odstępy około 6 cm. Piecz przez około 22-25 minut bez zaglądania i otwierania piekarnika ponieważ ciasto może opaść. Kiedy ptysie wyraźnie się zrumienią, obniż temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze przez je około 10 minut. Następnie wyłącz i pozostaw ptysie w uchylonym piekarniku na ok 25 minut. Kiedy już je wyciągniesz z piekarnika, ptysie należy pokroić bardzo ostrym nożem. Wypełnij środek kremem i posyp cukrem pudrem.

Temat: , , , , ,