Jak zrobić ketchup w domu? Sprawdzone pomysły na domowy ketchup

Przepis na domowy ketchup

29 sierpnia 2016 • Kuchnia i Kulinaria • wejść: 711

Lato to doskonały czas na robienie domowych przetworów. Dzięki bogactwu warzyw i owoców można wyczarować pyszne sosy, dżemy, konfitury. A jaki jest najbardziej uniwersalny produkt stosowany w kuchni? Oczywiście ketchup! Dlatego zobaczcie, jak w prosty i szybki sposób można go przygotować w domu.

Czy ketchup jest zdrowy?

Ketchup jest doskonałym dodatkiem do kanapek, tostów, potraw z grilla oraz do fast foodów (które nie zawsze muszą być niezdrowe, można je przecież przygotować w dietetyczny sposób w domu). Tylko niestety – ketchup ketchupowi jest nierówny, przynajmniej jeśli kupujecie go w sklepie. Producenci żywności mają w zwyczaju dodawać do swoich wyrobów tzw. polepszacze smaku (glutaminian sodu, sztuczne aromaty), regulatory kwasowości (np. kwas cytrynowy, który kojarzyć może się z niegroźnym składnikiem, ale w dużych ilościach jest szkodliwy) albo substancje zagęszczające, które pomagają uzyskać atrakcyjną dla konsumentów konsystencję. Do tego dochodzą jeszcze spore ilości cukru. Gotowe ketchupy różnią się również od siebie zawartością pomidorów – im więcej pomidorów zostało użytych na 100 g produktu, tym lepiej.

Czy to wszystko oznacza, że należy całkowicie wykreślić ketchup ze swojego jadłospisu? Oczywiście, że nie! Ketchup o całkowicie naturalnym składzie jest bogatym źródłem likopenu. To przeciwutleniacz, który ceni się głównie ze względu na właściwości przeciwnowotworowe. Ale to nie koniec jego zalet: jest skuteczny w profilaktyce przeciwmiażdżycowej oraz zmniejsza ryzyko osteoporozy – wpływa na naturalną gęstość kości. I co ciekawe – przyswajalność likopenu zwiększa się dzięki obróbce termicznej, dlatego warto często sięgać po przetworzone w ten sposób pomidory.

Jak zrobić domowy ketchup z pomidorów?

Domowy ketchup można przygotować ze świeżych pomidorów oraz z pomidorów z puszki, choć wiadomo, że w sezonie lepiej jest korzystać z tych pierwszych. A co będzie Wam potrzebne? Przede wszystkim pomidory – 2kg, 1 cebula, kilka ząbków czosnku (według uznania), 6 łyżeczek octu jabłkowego lub winnego, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki oliwy, sól i pieprz.

Pomidory najpierw należy sparzyć oraz obrać ze skórki. Następnie musicie usnąć szypułki oraz gniazda nasienne, po czym rozdrobnić pozostały miąższ (najlepiej zrobić to w garnku, żeby nie dokładać sobie naczyń do mycia). Tak przygotowane pomidory trzeba teraz zagotować, dodając w międzyczasie pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie można dodać ocet, cukier i oliwę, doprawić według gustu. Całość gotować przez 10 min, zmiksować na gładką masę oraz ponownie gotować, tym razem przez 40 min.

To jest bazowy przepis na domowy ketchup. Można podkręcić jego smak, dodając ulubione przyprawy – cynamon, papryczkę chilli, sos sojowy, zioła (bazylię, oregano). Warto czasami poeksperymentować, dodając po trochu aromatycznych przypraw.

Jak pasteryzować ketchup?

Ketchup najlepiej jest robić w ilościach hurtowych, by móc potem dłużej cieszyć się jego smakiem. Tylko, aby się nie zepsuł, należy go pasteryzować. Na szczęście jest to bardzo proste – słoiki z ketchupem wystarczy wstawić na 20 min do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Można też gotować je w garnku wypełnionym wodą, lecz trzeba uważać, aby woda w żadnym momencie nie sięgała wieczka.

Temat: , , , , ,