Jakie wino do obiadu – jak wybrać odpowiedni trunek do posiłku?

Kieliszki z winem

1 marca 2016 • Kuchnia i Kulinaria • wejść: 2352

Obiad, szczególnie ten elegancki, wymaga wiele wysiłku i przygotowań i dotyczy to zarówno potraw, jak i wina, które powinno idealnie pasować do całości. To, jakie wino powinno się wybrać nie jest łatwą decyzją, ponieważ czynników odpowiedzialnych za wybór jest bardzo wiele. Na wybór odpowiedniego wina najczęściej ma wpływ to, jakie potrawy zostają umieszczone na stole. O czym więc powinno się pamiętać?

Do czego podaje się białe wino?

Białe wina zazwyczaj są polecane do potraw rybnych, białych mięs, wędlin oraz serów, szczególnie tych delikatnych i dotyczy to przede wszystkim win wytrawniejszych. Do półwytrawnych oprócz ryb i białego mięsa można doliczyć także makarony, cielęciny, kurczaki, indyki i pasztety. Jednym słowem białe wino najlepiej sprawdza się przy daniach lekkich. Dodatkowo wyróżnia się także wina słodkie oraz półsłodkie, które pasując odpowiednio do deserów oraz ryb.

Z czym pić czerwone wino?

Ten rodzaj wina najczęściej kojarzy się i tak też jest podawany z mięsem czerwonym, co głównie odnosi się do wołowiny, dziczyzny oraz wieprzowiny, bardzo dobrze także pasują do ostrych fermentowanych serów. Tak jak w przypadku białego wina i połączenia go z daniami lekkostrawnymi, tak w tym przypadku wino czerwone najlepiej pasuje do dań ciężkostrawnych. Można również znaleźć głosy mówiące o tym, że czerwone wino pasuje również do cielęciny, choć tu głównie lekkie wino, chyba że jest to cielęcina mocno smażona, wówczas można sięgnąć po ciemniejsze.

Butelka wina razem z kieliszkami

Smak wina a potrawy

To, jakie wybieramy wino ma duże znaczenie, zwłaszcza pod względem smakowym. Wino nieodpowiednio dobrane do potraw może przez to zmienić swój smak. Słone potrawy neutralizują gorzki posmak wina, a kwaśne, jego wytrawność. Z kolei słodkie potrawy sprawią, że wino mniej wytrawne wyda się bardziej wytrawne, więc lepiej nie podawać wytrawnych gorzkich win, bo może się wydać niesmaczne. Smak gorzki zrównoważy się ze słodkim winem. Dobór wina jest trudny i wymaga dość dokładnej wiedzy, dlatego jeżeli nie wie się, jakie wino pasuje do jakiej potrawy, najlepiej pozostać przy jednym jego rodzaju.

Zasady łączenia win z daniami

To o czym należy przede wszystkim pamiętać, to fakt, że wino ma być dodatkiem do posiłku, a nie jego głównym składnikiem. To przygotowany obiad powinien być na pierwszym miejscu, więc wino nie powinno go neutralizować i przytłaczać – ma podkreślać smak jedzenia. Bardzo ważne jest również to, że wino powinno się zawsze wybierać do dania głównego, albo takiego składnika, które w nim dominuje. Odpowiednie dobrany trunek ma także duży wpływ na nas samych, ponieważ w połączeniu z niektórymi potrawami może wywołać problemy trawienne, jak również decydować o tym czy wystawny obiad się uda, czy będzie klapą.

Jaki kieliszek do jakiego wina?

Ostatnia rzecz, choć nie mniej ważna. Oprócz wina i tego czy pasuje ono do potrawy, trzeba również pamiętać o jego odpowiednim podaniu. Inne kieliszki są przeznaczone do wina białego, a inne do czerwonego, jednak jeżeli ich nie rozdzielamy, to najważniejsze, by były to kieliszki z białego, gładkiego szkła. Równie ważne jest również to, by podawać wino w odpowiedniej temperaturze. Białe wina powinny być zimne, natomiast czerwone tylko lekko schłodzone.

Temat:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *