Jak wybrać kawę do firmy, biura?

filiżanka kawy

25 lutego 2021 • Kuchnia i Kulinaria • wejść: 29

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka, ciężko więc jest im się zabrać do jakiejkolwiek pracy bez filiżanki aromatycznego naparu. Badania pokazują, że nawet 75 % Polaków pije kawę. Pracodawca, który oczekuje od swoich pracowników zaangażowania i produktywności, powinien dbać o ich potrzeby, w związku z tym zapewnienie dobrej kawy w miejscu pracy powinno być podstawą.

Gdzie kupować kawę do biura?

Kawę do biura można kupować w zwykłych sklepach oraz marketach, jednak nie jest to zbyt wygodne rozwiązanie. Chcąc zapewnić dostęp do dobrej kawy swoim pracownikom, trzeba liczyć się z tym, że będzie ona znikała naprawdę szybko i zmuszeni będziemy do robienia częstych zakupów. Poza tym kupując duże ilości kawy, chcielibyśmy móc liczyć na lepszą ofertę cenową, a w zwykłych sklepach możemy co najwyżej szukać aktualnych promocji.

Na szczęście są sklepy specjalizujące się w sprzedaży kawy oraz sprzętu do jej parzenia, które nie tylko oferują wygodne opcje zakupu, ale również potrafią profesjonalnie doradzić przy wyborze odpowiedniej kawy. Jeśli szukasz wygodnego rozwiązania, specialty subskrypcja to ciekawy pomysł na kawę do biura, dzięki któremu nie musisz pamiętać o robieniu comiesięcznego zamówienia. Brzmi dziwnie? Subskrypcja kawy to nic innego, jak usługa, która polega na dostarczeniu kawy pod wskazany adres. Trzeba tylko określić regularność dostaw oraz ilość, jaką chcemy otrzymywać. Bardzo ważnym aspektem jest to, że tego typu rozwiązanie zapewnia nam dostawę zawsze świeżej kawy, która jest wypalana tuż przed realizacją zamówienia.

Jak wybrać dobrą kawę do biura?

Kawa w biurze musi przede wszystkim pobudzać i motywować pracowników do działania. Aby ten drugi warunek został spełniony, kawa, którą serwujemy w naszej firmie, musi być smaczna. Warto pamiętać także o tym, że będą ją pili również goście i być może klienci przychodzący do biura, kawa zatem stanowi w pewnej mierze wizytówkę firmy. To wszystko przemawia za wyborem ziaren wysokiej jakości na poziomie premium lub specialty.

Jakość kawy to jednak nie wszystko, trzeba również wybrać odpowiedni gatunek. W tym wypadku możemy zdać się na wiedzę i doświadczenie specjalistów pracujących w palarniach kawy lub spróbować samemu dobrać produkt o optymalnym smaku i aromacie. Do najpopularniejszych gatunków należy rabusta i arabica. Bezpiecznym wyborem będzie mieszanka tych dwóch gatunków z przewagą arabici (przynajmniej 70%), lub sama arabica, która charakteryzuje się delikatnym smakiem o owocowych nutach.

Co jeszcze warto wiedzieć o kawie?

Napar z ziaren kawowca oraz jego wpływ na człowieka jest chyba jednym z najbardziej interesujących tematów, zgłębianych nie tylko przez wielbicieli kawy, ale również przez wielu naukowców. Nie jest tajemnicą, że dobrze przygotowana kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ciekawą informacją jest to, że kofeina zawarta w kawie zaczyna działać po około 15 minutach od wypicia i działa nawet do 4 godzin. Przeprowadzone zostały nawet badania odnośnie tego, jakie grupy zawodowe piją najwięcej tego pobudzającego naparu. W czołówce znajdują się pracownicy gastronomii, naukowcy, przedstawiciele handlowi, marketingowcy, pisarze oraz specjaliści PR.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *