Zalety linii do smażenia – jakie ułatwienia proponują producenci linii do smażenia?

Smażone frytki

27 marca 2019 • Biznes i Ekonomia • wejść: 120

Chrupiące chipsy, smaczne prażynki czy delikatnie przysmażone orzechy? Wiele osób chętnie sięga po wymienione wyżej przekąski. Warto jednak zastanowić się jak wygląda proces ich produkcji. Oczywiście chrupiące, smażone warzywa nie są wytwarzane ręcznie tylko za pomocą specjalnych urządzeń. W tym artykule omówimy linie do smażenia.

Do czego przeznaczone są linie do smażenia?

Linie urządzeń do smażenia przeznaczone są do tego, by uzyskać produkty smażone w głębokim oleju. Mogą to być warzywa takie jak ziemniaki, cukinia, bakłażan, marchew, cebula oraz wiele innych produktów nadających się do wytworzenia przekąsek, konserw oraz gotowych dań (ryby, mięsa i ciasta). Przede wszystkim linie urządzeń zapewniają przygotowanie surowych produktów – myją je, siekają oraz kontrolują czy nadają się do obróbki. Maszyny te pracują w trybie ciągłym, więc ich zadaniem jest dostarczenie warzyw do smażalnika, smażenie oraz chłodzenie i usuwanie nadmiaru oleju.

Jakie są zalety linii do smażenia?

Linie do smażenia charakteryzują się tym, że koszty oraz zaangażowanie operatora zostają zmniejszone do minimum. Oczywiście poszczególne urządzenia danych producentów mogą różnić się funkcjami. Linia do smażenia produkowana przez ZFM (zfm-online.com) to przede wszystkim duża wydajność, która przekłada się na mniejsze zużycie oleju. Niektóre urządzenia ograniczają się tylko do jednorazowego wlania świeżego oleju w zależności od tego, w jakim stopniu produkty wchłaniają tłuszcz. A to z kolei oczywiście pozytywnie wpływa na wartości prozdrowotne jedzenia. Do zalet linii do smażenia zaliczyć należy niskie koszty eksploatacji – maszyny pracują nieprzerwanie, a jeśli są dobrej jakości konieczność ich naprawy praktycznie nie występuje.

Kolaż z liniami do smażenia

Linie do smażenia – jakie ułatwienia proponują producenci?

Profesjonalne linie do smażenia między innymi przygotowują warzywa do przyszłej obróbki. A więc zapewniają usuwanie ich defektów oraz obieranie. Kolejnym etapem jest płukanie i dopiero potem smażenie. Ułatwieniem dla osób pracujących w gastronomii jest na pewno to, że istnieje możliwość:

  • kształtowania krzywej temperaturowej,
  • jednorodnego smażenia każdego warzywa,
  • ustawienia dokładnego czasu blanszowania.

Udogodnieniem jest tu także krótki czas obiegu oleju, jego precyzyjny przepływ, możliwość smażenia różnych rodzajów warzyw i owoców. Linie do smażenia minimalizują zużycie wody oraz energii. Ponadto urządzenia dysponujące smażalnikami wsadowymi posiadają:

  • zewnętrzny wymiennik ciepła,
  • konstrukcje patelni zapewniające czystość,
  • system skrobaków do czyszczenia dna i patelni,
  • okap pochłaniający nieprzyjemne zapachy i zanieczyszczenia,
  • możliwość opróżniania patelni po każdym smażeniu.

Jakie urządzenia wchodzą w skład linii do smażenia?

W skład linii do smażenia najczęściej wchodzi obieraczka, której zadaniem jest obieranie ziemniaków, marchwi czy innych warzyw korzeniowych. Posiada ona specjalne rolki obracające się z dużą prędkością i usuwające odpady i skórkę. Innym jej rodzajem linii urządzeń do smażenia jest obieraczka bębnowa składająca się z bębnów wyłożonych papierem ściernym. Kolejnym ważnym urządzeniem jest przenośnik rolkowy – transportowany produkt obraca się na rolkach i pracownicy produkcji łatwiej mogą zauważyć jego defekty. Przenośnik bardzo często wyposażony jest w profilowane zsypy. Przed smażeniem plastry warzyw są odwadniane i rozdzielane, a do tego celu służy podajnik osuszający. Posiada on w specjalne noże pracujące z dużą prędkością – rozdzielają one plastry i usuwają z nich wodę.

Wymieniając urządzenia linii do smażenia nie sposób nie wspomnieć o smażalniku, który najczęściej składa się z 5 zasadniczych części: patelni, systemu ciągłej filtracji oleju, pompy obiegu oleju, wymiennika ciepła i zbiornika oleju. Oczywiście na linie do smażenia składają się jeszcze wywrotnice, myjki, układy tnące, blanszowniki, maszyny do utylizacji zapachów, zgarniacze, skrobaki oraz szafy sterownicze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *