Gorąca herbata i książka – czego chcieć więcej?

aromatyczna herbata w przezroczystej szklance

25 sierpnia 2016 • Kuchnia i Kulinaria, Zdrowie i uroda • wejść: 716

Od książki wymagajmy, by była interesująca, a od herbaty – aromatyczna i zdrowa!

Herbaciany towarzysz

Ciepłe letnie popołudnie. Siedzisz w ogrodzie lub na tarasie, jeśli masz szczęście – leżysz w hamaku. W ręce ulubiona książka z dzieciństwa, w końcu wakacje to doskonały moment, by do niej wrócić. Obok kubek z herbatą, dokładnie taką, jaką lubisz.

Albo inaczej: późna jesień. Za oknem pochmurno i deszczowo, jednak nie masz potrzeby wychodzić już z domu. Okrywasz się grubym kocem, do jednej ręki bierzesz najnowszy bestseller, a do drugiej – filiżankę gorącej herbaty. W ten przyjemny sposób często spędzasz wolne, jesienne wieczory.

Czy można chcieć więcej? Oczywiście. Od książki możemy wymagać wiele – powinna być ciekawa, wciągająca i intrygująca do samego końca, rozbudzająca naszą wyobraźnię. I wobec herbaty można jednak mieć pewne wymagania: może nie tylko towarzyszyć nam w czytaniu, ale też w nim pomagać, a jednocześnie jeszcze pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Filiżanka zdrowia

Zawarta w herbacie teina działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. To znaczy, że usuwa zmęczenie, wzmacnia koncentrację, poprawia pamięć roboczą, a także polepsza nastrój. Dzięki temu będziemy mogli wytrwać nawet przy najnudniejszej książce, jakiej czytanie zdarzy nam się rozpocząć, a już na pewno – doczekamy do finału zagadki kryminalnej, którą spróbujemy z autorem hitowej książki rozwikłać. Dodatkowo teina zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników – m.in. serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”, przez co pochłanianie kolejnych wydawniczych pozycji sprawi nam jeszcze większą satysfakcję.

Podczas gdy my delektujemy się następnymi stronami i rozdziałami książki, aromatyczna herbata nie tylko ugasi pragnienie, ale także zajmie się naszym zdrowiem. Obniży ciśnienie krwi, poprawi krążenie i zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób serca. Zahamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i wspomoże metabolizm. Zawarte w czarnej herbacie garbniki pozwolą na zmniejszenie wystąpienia chorób nowotworowych, a duża dawka flawonoidów i polifenoli w herbacie zielonej oczyści organizm z wolnych rodników i zadziała odmładzająco. Biały napar, m.in. dzięki witaminie C, zwiększy odporność i wzmocni zdrowie, a czerwony – poprawi pamięć, koncentrację i nastrój. Więcej o właściwościach herbat – www.herbata.info.

Doskonałe połączenie

Kubek czy filiżanka z ulubionym naparem oraz dobra książka to zatem duet doskonały. Nie tylko urozmaici nasz wolny czas, ale także uzdrowi – ciało i duszę!

Temat: , , ,