Kuchnia i Kulinaria


  • 1 marca 2016 • Kuchnia i Kulinaria • wejść: 2256

    Jakie wino do obiadu – jak wybrać odpowiedni trunek do posiłku?

    Obiad, szczególnie ten elegancki, wymaga wiele wysiłku i przygotowań i dotyczy to zarówno potraw, jak i wina, które powinno idealnie pasować do całości. To, jakie wino powinno się wybrać nie jest łatwą decyzją, ponieważ czynników odpowiedzialnych za wybór jest bardzo wiele. Na wybór odpowiedniego wina najczęściej ma wpływ to, jakie potrawy zostają umieszczone na stole. …

    czytaj dalej

  • 28 lutego 2016 • Kuchnia i Kulinaria, Zdrowie i uroda • wejść: 2461

    Jak pozbyć się cellulitu i ujędrnić ciało

    Cellulit to najczęstszy problem, z jaki borykają się kobiety. Jest on niestety przyczyną kompleksów i negatywnego postrzegania własnego ciała. Pojawia się głównie u kobiet starszych, ale w ostatnim czasie coraz więcej młodych kobiet uskarża się na tą przypadłość. Pojawia się głównie na udach.

    czytaj dalej

  • 1 września 2015 • Kuchnia i Kulinaria, Ludzie i Społeczeństwo • wejść: 9459

    Jak otworzyć wino bez korkociągu. Poznaj 5 sprawdzonych sposobów

    • Za pomocą widelca • Metalowy wieszak • Otwieranie butelki butem • Śrubokręt wkręcamy w korek • Wepchnięcie korka do środka butelki Wszyscy dobrze znamy ten scenariusz. Impreza, znajomi, randka z drugą połówką i do tego wszystkiego wino. A kiedy przychodzi moment jego skonsumowania okazuje się, że nigdzie nie można znaleźć korkociągu. I tu pojawiają …

    czytaj dalej

  • 1 lipca 2015 • Kuchnia i Kulinaria • wejść: 4662

    Jak przyrządzić krewetki – ciekawy przepis na śródziemnomorski obiad

    Podróże do ciepłych krajów nieodzownie łączą się z poznawaniem kuchni i smaków danego regionu. W krajach, które leżą w basenach ciepłych mórz i oceanów niezwykle popularna jest kuchnia oparta na owocach morza, które są niezwykle zdrowe i lekkostrawne. Kiedy już raz zasmakujemy owoców morza nie będziemy się mogli bez nich obyć po powrocie do domu. …

    czytaj dalej

  • 24 czerwca 2015 • Kuchnia i Kulinaria, Zdrowie i uroda • wejść: 3866

    6 pomysłów na to czym zastąpić cukier

    Cukry są paliwem dla naszego organizmu, a proces wchłaniania cukrów naturalnych jest skomplikowany i długotrwały. Powstał zatem spożywczy cukier rafinowany, który wchłania się do naszego organizmu bardzo szybko i w dużych ilościach. Szkodliwy wpływ cukru na nasz organizm nie jest wielką tajemnicą, a jednak wszyscy nadal, z uporem używają go jako głównego środka słodzącego. Czy …

    czytaj dalej

  • 18 lipca 2014 • Kuchnia i Kulinaria, Ludzie i Społeczeństwo • wejść: 5237

    7 najdroższych alkoholi na świecie

    Spożywanie alkoholu ma długą historię. Towarzyszy człowiekowi niemalże od zarania ludzkości Im droższy i trudniej dostępny staje się ten trunek, tym więcej prestiżu przynosi on dla jego posiadacza. Nic więc dziwnego, że niektóre butelki przeznaczone są tylko dla elity będącej w stanie „przepić” cenę ekskluzywnego apartamentu lub najlepszego samochodu na świecie. Poznaj 7 najdroższych alkoholi, …

    czytaj dalej

  • 4 lipca 2014 • Kuchnia i Kulinaria • wejść: 12289

    Jak przygotować flądrę? 3 najlepsze przepisy

    Flądra jest rybą morską. Wyróżnia się spłaszczonym, lekko asymetrycznym ciałem, mierzy przeciętnie około 35cm. Jest dosyć tania i smaczna, dlatego też cieszy się dużym powodzeniem turystów nadmorskich miejscowości oraz klientów rybnych sklepów. Przyrządzić ją można właściwie na różne sposoby, a mając na uwadze fakt, iż warto jeść ryby, bo dostarczają nam zdrowych kwasów tłuszczowych omega …

    czytaj dalej

  • 7 maja 2014 • Kuchnia i Kulinaria, Zdrowie i uroda • wejść: 3575

    Dieta rozdzielna – jak stosować i na czym polega?

    Dieta rozdzielna jest coraz bardziej popularna i doceniana przez osoby mające problem z nadwagą. Ideą diety stworzonej przed dr. Haya jest niełączenie białek i węglowodanów. Być może i Ty zastanawiasz się jak to działa?

    czytaj dalej